Превъплъщенията й на театралната сцена са разнообразни – от героините на Тенеси

...
Превъплъщенията й на театралната сцена са разнообразни – от героините на Тенеси
Коментари Харесай

Обикновено мъжете се разочароват, когато разберат, че жената има мозък ~ ВИВИАН ЛИЙ

Превъплъщенията й на театралната сцена са разнородни – от героините на Тенеси Уилямс и Джордж Бърнард Шоу до шекспировите Офелия, Клеопатра, Жулиета и Лейди Макбет и постоянно в партньорство с Лорънс Оливие – на сцената и като неин режисьор. Възхвалявана е най-вече за хубостта й, което самата Вивиан Лий считала за спънка в приемането й като сериозна актриса, само че в реалност най-големи компликации по пътя й създало нейното несигурно здраве. През по-голямата част от съзнателния си живот е страдала от биполярно разстройство, което й създало известност на човек с сложен темперамент и в следствие повлияло отрицателно върху актьорската й кариера.

Най-голяма известност й носи брилянтното преобразяване в Скарлет О`Хара в „ Отнесени от вихъра ", за което печели и Оскар. Жените по целия свят са чели тази история по няколко пъти, а филмът става същински шедьовър. Скарлет О`Хара е един от най-известните женски персонажи – знак на предприемчивостта, темперамента и жаждата за живот. Романът „ Отнесени от вихъра “ е изпълнен с афоризми, доста от които са произнесени точно от нея. „ Няма да мисля за това през днешния ден, ще мисля за това на следващия ден “ е фраза, която несъмнено знае целият свят. Скарлет е имала забележителния гений да живее тук и в този момент, по едно и също време практична, цинична и мечтателка. И по тази причина ще стартираме от нея:

Животът не е поемал към нас обвързване да реализира фантазиите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме признателни, тъй като би могло да бъде и по-лошо.

С задоволително кураж можеш да се оправиш и без известност.

Някои неточности са прекомерно занимателни, с цел да се създадат единствено един път.

Обикновено мъжете се разочароват, когато схванат, че дамата има мозък.

Каквото е счупено – счупено е. И аз избирам да запазя загатна за тогавашната му хубост, вместо цялостен живот да се помирявам с пукнатини.

Животът беше доста прелестен и комфортен със Скарлет, стига всичко да се случва по този начин, както тя желае.

Да, скърбя те, тъй като си същинско дете, Скарлет. Дете, което плаче, тъй като не може да пипне луната. А какво би предписание то с нея, в случай че най-сетне я доближи?

   

(Vivien Leigh ~ © Athol Smith, 1948;  Clarke Gable & Vivien Leigh in Gone With the Wind directed by Victor Fleming, 1939 ~ © Clarence Sinclair Bull)


(Vivien Leigh's Best Actress Oscar Acceptance Speech for Gone With the Winddirected by Victor Fleming, 1939)

А ето и някои откровения на самата актриса:

Нали знаете пасажа, където Скарлет показва насладата си, че нейната майка към този момент си е отишла и не може да види какво неприятно момиче е станала Скарлет. Е, това съм самата аз.

Аз не съм кино звезда, аз съм актриса. Животът на филмовата звезда е толкоз подправен – да живееш за подправени полезности и за гласност.

Аз съм скорпион, а скорпионите изяждат сами себе си изгарят себе си като мен.

Актьорът е единствено преводач на мислите на драматурга и колкото по-голям е драматургът, толкоз по-голямо е удовлетворението да се играе в негова пиеса.

Животът е прекомерно къс, с цел да работим толкоз настойчиво.

Всяка вечер аз съм нервна. Никога не знаете по какъв начин ще реагира публиката.

Ева Перон имаше шанс. Тя си отиде на 32. А аз съм към този момент на 45.

Класическите пиеси изискват повече въображение и общо обучение, с цел да могат да се изпълнят. Ето за какво аз обичам да играя доста повече Шекспир в сравнение с всички останали.

Колебая се сред щастието и тъгата и рева постоянно. Аз съм комбинация от решителността на майка ми и оптимизма на татко ми. Аз съм леко морална и свободомислеща и постоянно споделям каквото мисля.

Комедията е доста по-трудна от нещастието и изисква доста по-добро образование. Много по-лесно е да накараш хората да плачат, в сравнение с да се смеят.

Джордж Бърнард Шоу е като трен. Само си приказва и си седи на мястото. Но Шекспир е като морско плуване – може да отплува накъдето си иска.

Понякога ме е боязън от истината в репликите, които споделям. Но страхът в никакъв случай не трябва да бъде показван.

Родителите ми бяха извънредно удовлетворени, че знаех какво желая и че желаех да го направя.

Господи, аз съм толкоз признателна, че съм към момента обичана.

Снимки ~ theredlist.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР